Èxit de la Jornada Dones Arabo-catalanes

El 8 de març a la manifestació del Dia Internacional de la Dona es va sentir el crit “Totes en la diversitat”. Dos dies després, des del Centre d’Investigadors i Professionals Euro-Àrabs vam volem reflexionar sobre aquest lema a la Jornada Dones arabo-catalanes.

P1060479.JPG

Són comuns els estereotips envers les dones originàries de països àrabs. Mil cops hem sentit, tant al carrer com a la premsa o entre els polítics, comentaris que les denigren com a individus. Es dubta de la seva plena capacitat i es considera que estan subordinades a altres persones: la seva família, el seu marit, la seva comunitat. Però obrim els ulls: no té res a veure amb una qüestió cultural. No oblidem la història recent d’Espanya: el famós debat de l’any 1931 durant la Segona República sobre el sufragi femení. Un sector es va oposar amb un argument molt similar: la influència de l’església sobre les dones. Passa el temps, però la idea de què les dones són éssers sotmeses a altres persones, incapaces de pensar i actuar lliurement es repeteix constantment.

Quina millor manera de trencar estereotips que posar la realitat sobre la taula? La Salwa el Gharbi, Awatef el Jebari, Laila Karrouch, Rawan Elbash, Salima ElKetabi Iglesias i Abir Fekih van exposar-nos en les seves ponències la realitat de les dones arabo-catalanes en diferents aspectes.

ponents.JPG

Salwa El Gharbi, des de la seva intensa trajectòria en el treball de les dones marroquines immigrants a UNESCOCAT, com a consultora per a la Generalitat o actualment com a presidenta de AFCAR, va criticar l’adjudicació de certs rols cap a aquestes dones: empleada domèstica, mestressa de casa, mediadora social, és a dir, sempre feines relacionades amb la cura dels altres.

Awatef el Jebari, graduada en Magisteri i Màster en Espanyol i Català com a Segones Llengües, va emfatitzar la rellevància de l’educació en la transmissió de valors no sexistes. Els contes, les joguines, entre d’altres, perpetuen un model no igualitari i discriminatori cap a les dones.

Abir Felik, professora d’àrab i periodista tunisiana, gran coneixedora de les anomenades primaveres àrabs, va explicar el naixement de les revoltes de protesta a Tunísia contra el règim i com les dones han ocupat la primera línia a la revolució tunisiana.

Salima el Khatabi Iglesias va explicar la seva infància i adolescència com a filla de parella mixta en uns anys on el seu cas era excepcional. Els problemes legals, personals, familiars, laborals tant per la part marroquina com l’espanyola.

Rawan Elbash, refugiada sirio-palestina, va relatar, a través de fotografies, l’evolució de les dones palestines, de ciutadanes- abans de la Nakba a refugiades. En la seva intervenció es va donar un dels moments més emotius, quan va explicar com les dones palestines, després de l’expulsió dels seus pobles, portaven penjada al coll la clau de la porta de casa seva.

Per últim, va intervenir la reconeguda escriptora en llengua catalana, Laila Karrouch. Des de la seva experiència personal, ens va transmetre el rol essencial de les dones en la transmissió de valors de la comunitat d’origen, alhora de la dificultat de trencar els papers preassignats per les famílies i les comunitats a les dones.

Les ponències van donar pas a un interessant torn de paraules del públic present i després un petit tast de l’art de la dansa oriental, un art d’empoderament femení a través del domini del propi cos. La ballarina Shirin va demostrar la seva tècnica al públic assistent, que va quedar entusiasmat amb la seva actuació.

Finalment, el públic va poder compartir les seves impressions mentre prenien la beguda per excel•lència del món àrab, un te.

Una jornada intensa i excitant que vam tenir l’honor de compartir amb les ponents i els assistents.

gente.JPGte

Centre d’Investigadors i Professionals Euro-Àrabs (EUROARAB)

https://twitter.com/euroarabcentre

https://www.facebook.com/euroarabcentre

Anuncios

Autor: EUROARAB

Impulsamos el desarrollo humano, social y político-económico del espacio geográfico euro-árabe a través de un espacio común de participación y comunicación

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s